Als je fruit en groente veracht…

Femke is een groente- en fruithater. Al sinds ze zich kan herinneren heeft ze moeite met het naar binnen werken van een sperzieboon of een sinaasappel. Helaas voor Femke zijn groenten en fruit een hoofdbestanddeel van een gezond leven, dus met hangen en wurgen probeert zij elke dag weer aan de voorgeschreven hoeveelheid te komen…

Vroeger perste mijn moeder ’s ochtends sinaasappels uit. Ik zag dat glaasje iedere morgen weer naast mijn geroosterde boterham staan en stelde het tot op het allerlaatst uit om ervan te drinken. Net voordat ik de deur uitholde zei mijn moeder dan: “Drink je dát nog even op?” En dan klokte ik het in twee slokken naar binnen. Ik krijg er spontaan het zuur van als ik eraan denk.

Tegenwoordig drink ik trouwens heel graag versgeperste jus of andere vruchtensappen en net toen ik dacht: “Nou, als ik mijn fruit en vitaminen zó binnen kan krijgen, dan is dat toch mooi meegenomen…” las en zag ik overal dat je ook weer niet teveel sap moet drinken. In een flesje jus zit klaarblijkelijk weer een heleboel suiker. Natuurlijke, welteverstaan, maar dat schijnt allemaal niks uit te maken. Liever eet je een echte sinaasappel, compleet met vezels en vruchtvlees. Alleen…ik gruw ervan. Het pellen, vind ik al irritant, maar ook die witte draadjes die op zo’n ding zitten, het feit dat je zomaar op een verdwaalde pit kunt bijten of dat ze de helft van de tijd een beetje drogig zijn en zelfs als het wel een lekker sappig ding is denk ik halverwege toch: geef mij maar een gevulde koek.

Fruit is gewoon niet aan mij besteed. Appels niet, peren niet, ananassen niet, druiven niet, zelfs aardbeien niet. Tuurlijk, ik eet het allemaal wel, want ik ben bang dat ik sterf aan scheurbuik, maar niet van harte. En nee, begin nu niet te roepen dat ik fruit in tropische landen moet eten (en dat het daar heeeeeeeel anders smaakt) want dat heb ik natuurlijk allang geprobeerd; zonder resultaat.

Met groente is het eigenlijk hetzelfde. Het liefst zou ik zonder groente mijn maaltijden bereiden. Een lekkere curry met kip en cashewnoten. Verder niets. Ik gooi er uit plichtsgevoel een paprika en een courgette doorheen, maar die kunnen me eigenlijk gestolen worden. Het is überhaupt de vraag in hoeverre het werkt dat ik die groenten in mijn curry verwerk, want ik kook de boel zo kapot dat er wellicht van enige vitamine geen sprake meer is.

Al met al denk ik dat ik nog nooit aan mijn twee stuks groenten en twee ons fruit per dag ben gekomen. Ik ben allang blij als ik eens in de twee/drie dagen een stuk fruit binnenkrijg en meestal kom ik niet verder dan een banaan (waarvan echte fruitliefhebbers dan weer zeggen dat ie bestaat uit acht suikerklontjes en weinig vitaminen). En twee ons groente is wel zo belachelijk veel dat ik, wanneer ik dat in de pan gooi, denk: als ik de helft hiervan wegkrijg ben ik al supertrots op mezelf.

Ik maak me wel eens zorgen over mezelf. Al die heisa over dat je veel fruit en groente moet eten en ik verzaak gigantisch…betekent dat dat ik minder lang leef? Dat ik vanbinnen eigenlijk heel erg verrot ben? Gelukkig zegt mijn lievelingswetenschapper Martijn Katan dat de gezondheidsclaims die worden gedaan over groenten en fruit met name voortkomen uit het feit dat het nu eenmaal ‘leuker’ klinkt om te zeggen eet meer groente en fruit dan ‘drink minder alcohol’. Maar, zegt hij,  groenten en fruit zijn vooral gezond om wat er niet in zit. ‘Snoep verstandig, eet een appel’ blijft dus een goed idee, maar het gaat alleen op als je daardoor een Mars laat staan. Of een sigaret. Want tegen sigaretten is geen fruit of groente opgewassen. En laat ik nou roken…

LEES OOK: Groente en fruit? Je kunt toch ook gewoon een vitaminepil nemen?