Wat gebeurt er als we allemaal stoppen met vlees eten?

Early adopter die ze is, keek Susan onlangs ein-de-lijk naar de Netflix documentaire Cowspiracy. Je weet wel: de documentaire die de grootste carnivoor subiet in een vegan doet veranderen. 

Ik ben een sceptisch mens. Dus toen ik op een gloomy zondagmiddag eindelijk besloot de documentaire Cowspiracy aan te zetten, waren mijn verwachtingen laag gespannen. Niet omdat ik iets slechts verwachtte, maar omdat ik nog nooit na het zien van een documentaire of het lezen van een artikel de acute drang voelde vlees dan wel vis van m’n menu te schrappen. Ik begrijp het als je me nu een harteloos ijskonijn vindt, maar ik ben gewoon nog nooit geplaagd door gedachtes dat het zo zielig is voor de dieren. Misschien omdat ik er ook niet te lang over wil nadenken – maar dat terzijde. De natuur is de natuur – vogels eten wormen en mensen af en toe een stuk koe of kip.

Nou at ik eigenlijk nooit echt veel vlees en eet ik het soms dagen niet omdat ik het gewoon vergeet, maar na het zien van deze documentaire heb ik er gewoon echt niet meer zoveel behoefte aan. En zuivel idem dito. Het centrale uitgangspunt van deze film is niet dat dieren eten zielig is, maar dat de vee- en zuivelindustrie aan de grondslag staat van een hele hoop milieuproblemen als voedselverspilling, watergebrek, het afsterven van natuurgebieden en co2-uitstoot. Nou ja, een hele zwik ongezellige onderwerpen waar je liever niet aan denkt als je net je tanden in een biefstukje zet.

Ik ben wel de laatste persoon op aarde die nu met een opgeheven vingertje gaat prevelen dat we nu allemaal onmiddellijk moeten stoppen met alle dierlijke producten – en ik weet ook oprecht niet of dat nou het allerbeste idee is.

Kom ik dus deze MACHTIG interessante video tegen over wat er gebeurt als we en masse stoppen met vlees. En je voelt het hem misschien al aankomen: da’s dus lang niet voor iedereen goed nieuws – en dan heb ik het niet alleen over iedereen die werkt in de vee-industrie. Check dit:

Nou gaat ’t natuurlijk never nooit niet gebeuren dat iedereen meteen stopt met vlees eten. Want in tegenstelling tot wat je misschien zou denken, zijn er ook landen (India, China) waar ze rijker worden en juist meer vlees eten. Het kan daarom geen kwaad om een beetje te dimmen, en dat ga ik dus ook doen. Alleen vlees eten als ik er echt behoefte aan heb en dan Goed Vlees – geen kiloknallers en dat soort fratsen. Wie doet er mee?

Video: ASAP Science